CUKRUS. Kaip jis veikia mūsų dantis?

CUKRUS. Kaip jis veikia mūsų dantis? Ir koks jo kiekis yra daugumos mėgstamuose maisto produktuose?

Vaikystėje girdėdavote nevalgyk saldainių, nes atsiras skylučių? O kaip yra iš tiesų?

 

Kas yra cukrus?

Cukrus – paprastasis angliavandenis. Pagrindinės jo formos: gliukozė, fruktozė, sacharozė, laktozė. Žmogaus organizmo ląstelėms yra būtinas tam tikras gliukozės kiekis be kurio jos neišgyventų, tačiau jo perteklius yra žalingas sveikatai.

 

Koks yra cukraus poveikis dantų sveikatai?

Burnos bakterijoms skaidant cukrų susidaro rūgštis, kuri tirpdo apsauginį emalio sluoksnį ir taip atsiranda dantų ėduonis. Kitaip tariant, burnoje esančios bakterijos cukrų naudoja kaip maistą. Iš jo pasigamindamos sau reikiamą energiją, jos greičiau dauginasi ir auga. Kai kurios bakterijų rūšys cukrų paverčia tarsi klijais, kurie itin tvirtai prisitvirtina prie dantų paviršiaus. Jie tampa gera terpe apsigyventi ir daugintis įvairiausių bakterijų kolonijoms.

 

Kaip apsaugoti dantis nuo dantų ėduonies atsiradimo?

Pats cukrus dantų ėduonies nesukelia, jo atsiradimą paskatina prasta burnos higiena. Ėduonies vystymuisi turi įtakos ilgas angliavandenių ir bakterijų kontaktavimas ant danties paviršiaus, todėl ypač svarbu laikytis burnos higienos.

  • Tinkamai, bent 2 kartus per dieną valykite dantis.
  • Dantų siūlu kruopščiai valykite tarpdančius.
  • Naudokite dantų pastą su fluoru. Ji apsaugo dantų emalį, todėl dantys tampa atsparesni rūgščių poveikiui.
  • Papildomai vartokite gerąsias burnos bakterijas, kurios kovoja su blogosiomis bakterijomis ir normalizuoja burnos pH.
  • Bent 2 kartus per metus atlikite profesionalią burnos higieną
  • Mažiau vartokite rafinuoto cukraus, saldžių gėrimų, sulčių ir saldumynų.

 

O dabar šis tas įdomaus… Kiek CUKRAUS „slepiasi“ populiariuose maisto produktuose?

Cukraus per parą galima saugiai suvartoti suaugusiai moteriai 50 gramų, aktyviam vyrui – apie 62,5 gramus, o vaikui ši norma turėtų būti dar mažesnė (apie 10% suvartojamos dienos energijos). 

Apžvelkime, kiek gramų cukraus turi tam tikri populiarūs maisto produkatai:

  • Pieninis šokoladas „Milka“ (100 g) – 57,5 g cukraus.
  • Gėrimas „Coca-Cola“ (0,5 l but.) – 53 g cukraus.
  • Šokoladinis batonėlis „Snickers“ (75 g) – 33,9 g cukraus.
  • Energinis gėrimas „Red Bull“ (250 ml skardinė) – 27,5 g cukraus.
  • Kečupas „Heinz“ (100 g) – 22,8 g cukraus.
  • Pusryčių dribsniai su jogurtu „NESTLE FITNESS“ (100 g) – 18,8 g cukraus.
  • Juodasis šokoladas 82% (100 g) – 17,4 g cukraus.
  • Ledai vanilinios plombyro (100 g) – 14,8 g cukraus.
  • Varškės sūrelis „Nykštukas“ (45 g) – 11,8 g cukarus.
  • varškytė „MIAU“ 6% (100 g) – 10,7 g cukraus.
  • Biskvitinis pyragaitis „BARNI“ (30 g) – 9.9 g cukraus.
  • Apelsinų sultys Granini (100 g) – 8,8 g cukraus
  • Bananai (100 g) – 13,5 g cukraus.
  • Obuoliai (100 g): 8 g cukraus.

 

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.