estetinis plombavimas ar laminates

Kas geriau: estetinis plombavimas ar dantų laminatės?

Jurgita Sakavičiūtė-Dubovskienė.

Estetinis plombavimas – galimybė koreguoti

Anot pašnekovės, kiekvienas iš aukščiau minėtų dantų restauravimo būdų turi savo pliusų ir savo minusų. Pradėkim nuo estetinio plombavimo. Tai yra greita procedūra – per vieną dieną, pasak specialistės, įmanoma atlikti šešių dantų restauracijas. Ši procedūra trunka 6-8 val. 

„Didžiausias šio metodo pliusas yra tai, kad estetiškai plombuotus dantis galima bet kada pataisyti ir atnaujinti. Tuo tarpu laminatės nėra koreguojamos“, – teigė J. Sakavičiūtė-Dubovskienė.

Didžiausias estetinio dantų plombavimo procedūros minusas yra tai, kad po kurio laiko estetiškai plombuoti dantys nustoja blizgėti ir juos reikia papildomai poliruoti. 

„Tai reiškia, kad teks dažniau lankytis pas odontologą“, – pridūrė gydytoja. 

Laminatės – lygesnės, bet brangesnės

Laminatė – tai labai plona iš natūralios medžiagos pagaminta plokštelė, kuri specialiu cementu yra tvirtinama ant danties paviršiaus. 

„Laminačių pliusas yra tai, kad jos gaminamos laboratorijoje ir dėl to yra lygesnės. Puikus palyginimas galėtų būti megztinis, kuris megztas gamykloje. Greičiausiai, jo raštas bus lygesnis, nei megzto rankomis, tačiau tai dar labai priklauso nuo specialisto“, – sakė J. Sakavičiūtė-Dubovskienė.

Dar vienas šio estetinio dantų restauravimo pliusas – laminates prižiūrėti yra šiek tiek lengviau nei estetiškai plombuotus dantis – jų nereikia poliruoti, nes jos blizga natūraliai.

„Tačiau kruopšti ir sisteminga burnos higiena yra reikalinga abiem atvejais“, – tikino pašnekovė. 

Didžiausias laminačių trūkumas – jos yra nekoreguojamos. Jei laminatei kas nutinka, plokštelė yra nuimama ir perdaroma iš naujo, o tai tai kur kas brangesnė procedūra nei korekcija:

„Lietuvoje yra labiau paplitęs estetinis plombavimas, nei laminatės, nes estetinis plombavimas yra ilgaamžiškesnė procedūra dėl galimybės dantis koreguoti. Užsienyje laminatės yra populiaresnės, nei mūsų šalyje, nes pacientai gali sau leisti visas laminates pasikeisti nors ir už 3-4 metų“, – pasakojo GMK odontologijos klinikos gydytoja. 

O kuri procedūra ilgaamžiškesnė?

Pasak specialistės, po estetinio plombavimo procedūros dantį galima ne tik koreguoti, tačiau taip pat bet kada protezuoti, ant jo dėti laminatę ir t.t. 

„Tuo tarpu nuėmus laminatę, tą dantį galima tik protezuoti, nes prieš uždedant laminatę, danties apsišlifuoja daugiau, negu estetinio plombavimo metu – estetinis plombavimas yra labiau natūralius dantis tausojantis restauravimo metodas. Tačiau laminatė yra labai geras sprendimas trumpam laiko tarpui su perspektyva ateityje dantį apvilkti keramika“, – tikino J. Sakavičiūtė-Dubovskienė.

Jos teigimu, vieno danties estetinio plombavimo kaina svyruoja nuo 220 iki 250 Eur, o laminatės pagaminimo ir pritvirtinimo procedūros – 350 Eur. 

Pasak specialistės, kiekvieno iš šių metodų tarnavimo laikas labai individualus – viskas labai priklauso nuo asmeninės dantų higienos.

„Esu mačiusi darbų, kai gerai prižiūrimas estetinis plombavimas ar laminatės laikosi apie dešimtmetį, tačiau taip pat esu susidūrusi su atvejais, kai pacientai ateina jau po 2-3 m. Tačiau apytiksliai tiek estetinis plombavimas, tiek laminatės turėtų tarnauti apie penketą metų“, – teigė gydytoja. 

Laminatės nerekomenduojamos, jei pacientas serga periodontu. Sergant dantenų ar skrandžio ligomis, dėl abiejų šių procedūrų vertėtų pasitarti su specialistu, mat gali netikti nė viena jų.

GMK klinikoje už odontologines paslaugas galite atsiskaityti palankiomis „GF Medlizingo” paslaugomis. Sužinokite daugiau ČIA

Daugiau informacijos apie estetinį plombavimą bei laminates galime suteikti telefonu +370 686 99300 arba atvykus į GMK kliniką adresu: Savanorių pr. 11E, Vilnius.

Registruotis vizitui

    Leave a comment

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.